Medieinstitut – News!

Vår domän är nyheter från Sverige och övriga världen!

Spelet om förstasidorna

Förstasidorna på Sveriges största morgontidningar Svenska Dagbladet och Dagens Nyheterdomineras mycket sällan av dagens största nyhet. Istället, och till skillnad från bruket i de flesta internationella tidningar, lyfts mer aparta, alternativa eller kuriosa reportage fram till ”ettan”.

Söndagen den 10 april var dock ett undantag, då DN med rätta toppade med ett reportage om de svenskar som mördades i terrorattentatet i Bagdad i fredags. SvD fortsatte dock i inkörda spår på förstasidan, som puffade för ett reportage om spel och dobbel.

Okunniga svenska medier ger bilden av vänsterseger i USA
I medie-Sverige ges bilden av en seger för den amerikanska vänstern och en förlust för högern. Men en närmare analys visar att kraftiga federala utgiftsökningar ligger bakom republikanernas motgångar. Därmed handlar det om ett bakslag för vänsterpolitik - inte i första hand om pacifistiskt motstånd mot Irakkriget eller bestraffning för skattekonservatism som den svenska journalistkåren vill ge intrycket av, skriver JOHAN INGERÖ, liberal bloggare.
Läs mer »

Krystad "chock" om pensionerna i Fokus
Under rubriken "Pensionschocken" hävdar tidningen Fokus att besparingarna i sjuk- och aktivitetsersättningssystemen utgör försämringar, och att Alliansen inte i förväg hade deklarerat avsikten att reformera pensionssystemet i Bankerydsuppgörelsen. JOHNNY MUNKHAMMAR, programansvarig på Timbro, ifrågasätter den beskrivningen.
Läs mer »

Recent posts

Categories