Dagens Nyheters Georg Cederskogs ”granskning” av fattigdomen i USA i två delar går i väl upptrampade spår: ras, religion och orkanen Katrina. Läsarna får sig nedanstående statistik till dels:

- Enligt DN är fattigdomsgränsen “för en trebarnsfamilj” i USA ynka 14 680 dollar, dvs 14 680 dollar för fem personer. Detta är fel . Siffran gäller en familj på tre personer - två föräldrar och ett barn – inte en familj på fem personer. Det är också värt att poängtera att de här siffrorna, även om de hade använts korrekt, gäller år 2003. Den idag aktuella fattigdomsgränsen för en familj på tre personer är 16 090 dollar.

- I Cederskogs andra artikel påstås fattigdomsgränsen ”för en fyrabarnsfamilj” vara 19 311 dollar, vilket än en gång är en förväxling av ett hushåll på fyra personer med ett hushåll medfyra barn. Den korrekta summan är 25 870 dollar.

- I sin artikel om fattigdom i West Virginia jämför Cederskog denna stat med “rikare östkuststater [sic] som New Jersey (41.332) Massachusetts (41.801) eller District of Columbia (51.803).” Men i artikeln från föregående dag, som redogjorde för svårigheterna för de fattiga som bor “inte långt från maktens boningar vid Capitol Hill”, klassas Washington DC som femte “fattigaste delstat [sic]“.

- Märkligast av allt är DN:s presentation av “medianinkomst per år och hushåll”, som avser två skilda och icke-jämförbara mätobjekt, och därmed skapar illusionen av ett större spann mellan fattigast och rikast. Staten Connecticut har den högsta medianinkomsten med 56 409 dollar. Den lägsta sägs finnas i Buffalo County i South Dakota, som kan stoltsera med en befolkningsmängd på 2 032 personer, och som till sin största yta upptas av indianreservatet Crow Creek. Det stämmer att den rikaste staten är Connecticut. Den fattigaste är i själva verket Mississippi, med en medianinkomst på 32 397 dollar.